Appel 13-MAK-3

Danmarks Bridgeforbunds Appelkomite

Appellen er fra DM Åbent Par, semifinalen, 2013-07-12.
Turneringens gennemsnitshandicap (afrundet): 14.
 
Spil 7 
S/Alle
uden
skærm
sp E D B 9
hj E D T 2
ru K D T
kl 4 3
sp K 8 7 3
hj 9 5 3
ru B 7 5 4
kl E 8
sp 2
hj B 8 4
ru 8 6 2
kl K D B 9 5 2
  sp T 6 5 4
hj K 7 6
ru E 9 3
kl T 7 6
Meldinger
V N Ø S



pas
pas 1c1 2c2 pas
2s pas 3c pas
pas3 dbl pas 3h
pas pas pas

1:  Alert. Kan være på doubleton
2:  Alert. Vest forklarer som Michaels cuebid.
3: Vest retter sin forklaring  til at Øst nok har klør.
Resultat
S 3h 11 stik NS: 200

Turneringslederens fastlæggelse af kendsgerninger

1c kan være på doubleton. Vest forklarer 2c som Michaels cuebid (majorfarverne). Efter Østs 3c men inden Vests pas ændrer Vest sin forklaring til at Øst nok har klør. Ingen kalder på turneringslederen på dette tidspunkt.

Efter spillet kalder Nord på turneringslederen for at få belyst sagen. Øst siger i den forbindelse at han ville have sprunget til 3c; Øst brugte ikke noget stopkort i forbindelse med meldingen 2c.

Turneringslederens afgørelse

ØV har brugt en konvention som ikke er tilladt i en parturnering (§ 40B5). Resultatet af spillet erstattes af en kunstig score på 60% til NS og 40 % til ØV (§ 12C1d). Derudover straffes ØV med et standardfradrag for brugen af en ulovlig konvention (§ X90).

Turneringslederens begrundelse for afgørelse

3c vurderes som lovlig trods den ubeføjede oplysning fra Vest til Øst om at Vest ikke har forstået meldingen, idet turneringslederen skønner at det ikke er et logisk alternativ at spille 2s når man mener at have meldt c naturligt.

Med Vests ændrede forklaring og efterfølgende pas viser at ØV har en underforstået aftale om at overmeldingen 2c også kan indeholde en c-farve. Uden denne implicitte makkerforståelse, ville Vest have meldt s på ny. Den rigtige forklaring ville derfor være at Øst har begge majorfarver eller måske c. Denne aftale er ikke tilladt i parturneringer (§ 102A2, § 101B).

NS er nu skadet, da den forkerte forklaring gør det svært for dem at finde deres udgang. Skaden er sket så tidligt i meldeforløbet at det ikke er muligt at nå frem til en korrigeret score, så turneringslederen har fastlagt en kunstig score i stedet (LKU-4, afsnit 3.2, § 12C1d, § 12C2).

ØV tildeles en selvstændig straf på et standardfradrag for at bruge en konvention der ikke er tilladt i en parturnering (§ X90B).

Turneringslederens afgørelse er appelleret af ØV.


Den mundtlige appelkomites afgørelse med begrundelser

Den mundtlige appelkomite skønner at NS er skadet af den oprindelige forklaring af 2c. Den mundtlige appelkomite forsøgte at nå frem til en korrigeret score som et retfærdigt resultat på spillet, men endte med (ligesom turneringslederen) at ty til en kunstig score (§ 12C1d, § 12C2).

MAK'en skønner at ØV's brug af en konvention der ikke var tilladt i parturneringer, var åbenlyst uforsætlig. ØV blev derfor ikke idømt nogen straf (§ X90B1c).

Den mundtlige appelkomites afgørelse er endelig.

 


DBf's Appelkomites bemærkninger til sagen

Når 1c fra NS kan være på færre end 3 kort, er den ikke naturlig i forhold til systemreglerne (§ 131E). Derfor kan indmeldinger oven på NS's 1c aldrig begrænses af reglerne om åbent forsvar ved indmeldinger (§ 102A2, § 102A3b). Det er derfor en fejl at begrunde en justeret score i at ØV har brugt en konvention der ikke var tilladt i turneringen.

Den korrekte forklaring på ØV's makkeraftale om betydningen af 2c ville nok have været noget i retning af dette: Vi spiller Michaels cuebid oven på naturlige åbninger, men vi har ingen klar aftale om om det også gælder oven på åbningen 1c når den kan være på en doubleton, så det kunne også tænkes at være en naturlig indmelding i c.

Da Syd meldte 2s og Nord efterfølgende passede, havde NS ikke den fuldstændige forklaring på ØV's aftale, og de er derfor misinformerede på det tidspunkt. Da Vest efterfølgende rettede forklaringen oven på Østs 3s, var NS i praksis fuldt informerede, så det kommer ikke på tale at anse NS for misinformerede derefter.

Vest er forpligtet til at kalde på turneringslederen i forbindelse med rettelsen af forklaringen (§ 20F4). Hvis det sker inden Syd har passet til 3c, vil Nord kunne lave sin forudgående pas om, og Øst kan i givet fald efterfølgende ændre sin melding (§ 21B1a). Hvis det sker efter at Syd har passet til 3c, vil Syd stadig kunne lave sin pas om (§ 21B1a).

Turneringslederens opgave bliver derefter at skønne over om NS er blevet skadet i forbindelse med den melding eller de to meldinger hvor de i praksis var misinformerede. Hvis det er tilfældet, skal scoren justeres (§ 21B3); ellers står scoren ved magt.