DBF6.10.2
 1.9.94bl.1


10.2 Ramaforevisninger

10.2.1

Lokaler

 

Til ramaforevisninger anvendes et stort lokale (ramasalen) med plads til tilskuere for selve ramaforevisningen, et lukket rum (lukket ramarum), der kan være arrangementets normale, og et åbent rum (åbent ramarum), hvorfra den direkte transmission af spillet sker.

 

Ramasalen bør have rigelig loftshøjde, så skærmen, hvorpå projiceringen sker, er klart synlig for tilskuerne. Skærmen bør være så stor, at det projicerede kan ses fra alle tilskuerpladser.

 

Åbent og lukket ramarum skal være beliggende, så kommentarer og publikums tilkendegivelser i ramasalen ikke kan høres.

10.2.2

Tekniske installationer

 

I ramasalen skal der være strømforsyning til overheadprojektor eller edb-anlæg, mulighed for at slukke eller dæmpe lyset (gardiner mod dagslys) og et højttaleranlæg. På kommentatorbordet, der placeres forrest i ramasalens ene side, skal der være en eller flere mikrofoner (helst med afbryder), der er i forbindelse med højttaleranlægget. Det er endvidere ønskeligt, at operatøren har forbindelse med speakeren i åbent ramarum, selvom kommunikation den vej kun må ske i minimalt, nødvendigt omfang (evt. telefonforbindelse).

 

I åbent ramarum skal speakeren have en mikrofon (med afbryder), som går direkte ind på ramasalens højttaleranlæg. Styrken bør her kunne reguleres individuelt, så speakerens referat ikke overdøves af kommentatorernes bemærkninger.

 

Endelig indeholder det fuldendte ramaarrangement videoforbindelse til åbent ramarum (med lyd) – alt fra et enkelt stillestående til flere (mobile) kameraer.

10.2.3

Ramabetjening

 

Til at afvikle en ramaforevisning kræves der mindst 4 personer:

 

Speakeren i ramarummet skal på højttaleranlægget angive det spil, som nu påbegyndes. Han gengiver meldinger (husk slæden***parvis, hvis der anvendes skærme) og slutkontrakt med angivelse af spilfører. Under spillet refererer han hvert spillet kort og oplyser efter spillets afslutning om resultatet og det opnåede antal spilpoint.

 

Operatøren ved overheadprojektoren indlægger de forud skrevne transparenter, opnoterer meldeforløb og resultat fra lukket ramarum og – efter speakerens referat i højttaleranlægget – meldeforløb i åbent ramarum. Han noterer under spillets forløb ved en overstregning de spillede kort og angiver antallet af modspilsstik. I samarbejde med kommentatoren udregner han resultatet i IMP og fører løbende stillingen i kampen. Ved anvendelse af edb-anlæg benyttes en analog fremgangsmåde.


 DBF6.10.2
 1.9.94bl.2


 

Kommentatoren(rne) forklarer over højttaleranlægget betydningen af meldinger og spil og giver en analyse af muligheder og resultat.

 

Stafetten sørger for, at kortene bringes fra lukket til åbent ramarum. Han bringer endvidere en slip med meldeforløb, de 3-5 første udspil og spillets resultat fra lukket ramarum til operatøren i ramasalen.

 

Slipperne i lukket rum kan løbende udfyldes af spillerne (Nord), men det anbefales, at man benytter en hjælper til dette.

 

Ud over de nævnte skal der naturligvis også være en turneringsleder til stede (kan eventuelt fungere som stafet).

10.2.4

Tilrettelæggelse

 

Spillene (edb)gives på forhånd og er opnoteret på transparenter, før ramaforevisningen begynder.

 

Ved anvendelse af overheadprojektor benyttes 3 transparenter. 1) En master. 2) På denne master lægges en transparent, hvorpå man har noteret halvlegens faste oplysninger (hold- og spillernavne). 3) Endelig lægges øverst en transparent med den aktuelle kortfordeling (er fremstillet forinden – evt. som edb-print). Det er på denne, operatøren gør sine notater under forestillingen. Der anvendes specielle overheadpenne og gerne i forskellige farver.

 

Der skal altså bruges en master, en blank transparent pr. halvleg og en transparent pr. spil med kortfordelinger.

 

Har man rådighed over en ekstra overheadprojektor med skærm, kan denne med fordel benyttes til at vise et holdregnskab med kampens resultater spil for spil – evt. resultater fra andre kampe, hvor man spiller samme kortfordelinger.

 

Alternativt kan man anvende edb-udstyr til ramaforevisningen, men det er en ret bekostelig affære at leje dette udstyr. DBF's sekretariat hjælper gerne med oplysning om udstyr og programmel.

10.2.5

Speciel turneringsteknik

 

Hvis åbent og lukket rum starter samtidigt, kan man ikke løbende direkte sammenligne resultater. Derfor spilles halvlegens 3 sidste spil først i åbent ramarum uden sammenligning (ved halvlege a 12 spil dog kun 2 spil). Dette forspring er normalt tilstrækkeligt til, at resultatet fra lukket rum herefter kendes, når et nyt spil kommer på skærmen. Efter sidste spil vises de 3 spil igen, og resultatet fra lukket rum føres på.

 

Kan det i øvrigt tidsmæssigt lade sig gøre, kan man alternativt lade lukket rum starte 1/2 time før åbent.

10.2.6

Materialer

 

Masteren til overhead kan bestilles i DBF's sekretariat.

 

Transparenter og overhead penne anskaffes efter behov.

 

EDB-givne kortfordelinger og evt. diskette med kortfordelinger til print på transparenter kan rekvireres fra DBF's kortsortering.