Pedersker Bridgeklub
60 års jubilæum
11.september 1957 – 11.september 2017
Det var en onsdag det hele startede. Der var nemlig et udvalg bestående af dyrlæge Poul Riis, kasserer Thor West og uddeler Carl Philipsen, der havde indbudt til et møde den 11. september 1957 på Pedersker Samlingshus, for at få startet en bridgeklub.
Der var ikke mindre end 40 spillere, der mødte frem. Så man skred straks til en stiftende generalforsamling, hvor der blev valgt en bestyrelse, bestående af Thor Westh, Poul Riis, gårdejer Hans Nielsen, amtsrevisor Gether Jensen og Carl Philipsen og selvfølgelige behørige suppleanter og revisorer.
Der skulle spilles om onsdagen, skiftevis makkerpar og hold.
Allerede den 18. september konstituerede bestyrelsen sig med posterne:
Formand: Dyrlæge Poul Riis
Kasserer: Gårdejer Hans Nielsen
Turneringsleder: Kasserer Thor Westh
Sekretær: Uddeler Carl Philipsen
Bridgeopgørelser, mapper m.m. : Amtsrevisor Gether Jensen.
Kontingent 5 kr. men ekstra 20 kr i første kvartal, fordi udgifterne til annoncering, mapper med mere var løbet op i ca. 1000 kr.
Selvfølgelig blev der også tegnet brandforsikring for det indkøbte materiel.
Bornholms Tidende kunne den 19.september på side 4 berette om fremkomsten af en bridgeklub i Pedersker. Tilfældigvis var der også en lille notits nok i august 1957 om, at Dyrlæge Poul Riis den 27. juli 1957 var blevet gift med Sigrid Karen Olsen (Sisse). Det står der også i kirkebogen for Pedersker.
Så havde der i øvrigt været folketingsvalg den 14. maj, hvor H.C. Hansen igen som stats- og udenrigsminister kunne danne regering sammen med Retsforbundet og de Radikale. Den norske konge var også død, så Tidende havde flere ” breaking news” på tapetet.
I USA, sad Leonard Bernstein og nørklede med en kæmpe opsat musical, som verden aldrig havde set mage til, nemlig:
West Side Story, som havde premiere på Broadway New York, den 26.september 1957. Den popper stadig op på flere verdens scener !
Men i Pedersker Samlingshus har man ellers bare spillet og spillet bridge onsdag efter onsdag, indtil man nåede foråret 1958, hvor man den 1. april holdt den første ordinære generalforsamling, med præmieuddeling til de første 3 i makkerpar og til de første to i hold.
Før Jul havde der været 40 spillere, men flere kom til. Så hele vinteren kunne man mobilisere 48 spillere. Der skulle startes igen den 17. september 1958.
Sommeren over var der til- og fragang; men det hele endte med 48 spillere, som ville starte med makkerpar i første omgang. Holdturnering var der ikke rigtig stemning for. Det blev dog gennemført i løbet af vinteren. Pedersker var også blevet inviteret til kamp mod Nexø Bridgeklub, og den lakoniske opgørelse var den simple konstatering, at Pedersker Bridgeklub tabte stort.
Nederlaget kunne dog ikke afholde klubben fra at fortsætte fortrøstningsfuldt frem mod julen 1959 med igen 48 spillere, hvor de øverst placerede ses af den protokolførte opgørelse:
Det går lidt op og ned, så i en del år er der 32 tilmeldte spillere. Mønsteret er det helt klassiske: Bridgespil fra september til Jul og igen vinteren over fra januar til april og inden man får set sig om, er det april 1967. 10 år er gået og enkelte ihærdige tænker i fest med damer, spisning og dans; men flertallet mente, at en sildeanretning med saltstegt sild og 3 stykker smørrebrød måtte kunne gøre det. 12 kroner for hele herligheden.
Så sådan blev det, da formanden ( gennem alle 10 år) Poul Riis bød velkommen til generalforsamlingen, den 20. april 1967, efter at være blevet valgt som dirigent i lighed med alle andre tidligere generalforsamlinger. Forinden fik man spist og drukket den aftalte menu til 12 kr.
Thor West var også still going strong i bestyrelsen og havde også siddet med i alle de 10 år. Gether Jensen var dog flyttet på grund af sygdom; men nåede i 1964 at blive udnævnt til klubbens første æresmedlem.
Den 4. september 1967 er noteret følgende om bestyrelsen
Formand Poul Riis
Turneringsleder Thor West
Næstformand Ejner Jensen
Kasserer og regnskabsfører Knud Erik Kofoed
Materielforvalter Herluf Christensen
Sekretær Hedvig Koeofoed
Kontingent 15 kr for 1. halvår og 20 kr. for andet.
Var man kortvarigt træt af at spille bridge kunne man tage en tur i biografen. Sound of Music var stadig et hit, selvom filmen kom allerede i 1965. Beatles havde også gennem nogle år bragt masser af teenage piger i ekstase over den ganske klode. Masser af deres numre er i øvrigt stadig herlige at lytte til.
Det bliver til mange spilleaftener de næste år med tilhørende generalforsamlinger, som ligger i marts-april.
Formanden får selvfølgelig ordet i sin beretning og sammenfattende:
Takkes for den gemytlige stemning i klubben.
Flere damer kunne være ønskeligt.
Det hænder, at der er for meget spektakel under spillet.
Det går også jævnligt for langsomt med at få afviklet spillet. Formanden lufter dog en teori om, at det er fordi man er så glade for at være i Pedersker Bridgeklub at man gerne trækker tiden, for at kunne nyde samværet så meget des længere.
Der ønskes mere opmærksomhed på, at kortene lægges korrekt tilbage i mapperne. Det sker jævnligt at en spiller sidder med et kort for meget.
Den blinde må ikke kigge på regnskabs sedlen, før spillet er færdigspillet.
Ønskeligt med større interesse for at kunne afvikle en holdturnering.
Topscorerpræmie synes bestyrelsen er lidt fjollet; men det bliver totalt nedstemt.
Ved GF (generalforsamling) den 29.marts 1972 bliver spilleaftenen ændret til torsdag, fordi der længe åbenbart har været noget godt i fjernsynet om onsdagen. Eller af en helt anden årsag!
Den 4. oktober 1973 beslutter bestyrelsen at den frem over (langt om længe) også skal spille holdturnering.
Det har man også spillet nogle andre år nu og da. For ved GF 26.marts 1975 noterer formanden lakonisk, at det er første gang at Thor West ikke vinder holdturneringen i 1. division. Det bliver nemlig holdet, bestående af:
Knud Munch – Gunnar Kofoed – Erik Funch – Poul Hansen, der vinder.
Det er op og ned med antallet af spillere, selvom det ret stabilt ligger mellem 40- 48 spillere.
Ved GF den 14.april 1976 vedtages det, at klubben skal meldes ind i Danmarks Bridgeforbund, hvilket giver adgang til at spille om bronze points, ligesom Bridgebladet så udkommer til medlemmerne.
Årene går og i september 1982 sættes alle sejl til for at fejre klubbens 25 års jubilæum. Alle Bornholms bridgespillere indbydes til turnering, som afholdes i Nyvest Centeret, søndag den 26.september. Der deltog 140 spillere i 7 rækker.
Ved generalforsamlingen den 30. marts 1983 glæder man sig over afviklingen af jubilæet året før. Sigrid og Poul Riis skænker en vandre pokal, hvor vinderne første gang bliver Thor Westh og Erik Hansen. Det bliver navne, man støder på utallige gange senere.
Klubben har nu for alvor fundet sine ben at stå på, så derfor besluttes det at der også skal spilles drop in med 6 aftener i juni juli. Formanden kunne senere berette, at der i alt havde været 342 deltagere til drop in, hvilket havde været over al forventning. Antallet daler imidlertid, så ved GF den 18.april 1994 besluttes det at stoppe med drop in. Det økonomiske udbytte står ikke mål med det praktiske besvær, turneringen indebærer
Klubben kunne ved GF den 18. april 1984 mønstre 60 spillere; men 64 til holdkampene. Formanden Bo Ulrik Munk rejser over og gårdejer Poul Munch, Aagård overtager formands skabet og forbliver formand de næste 28 år.
Der går flere år med en meget traditionel turneringsafvikling i en efterårs- og en vintersæson, hvor endnu et højdepunkt indtræder i september 1997, altså præcis 40 år efter klubbens start. Bestyrelsen går igen i arbejdstøjet og kan den 7.september 1997 afvikle en jubilæumsturnering for alle i Aakirkeby Haller. Formanden Poul Munch har ihærdigt formået at skaffe 16 sponsorer, som bibringer turneringen præmier til et samlet beløb på kr. 6.900. Det frister i alt 96 spillere fra nær og fjern, som spiller og deltager i den efterfølgende fælles spisning.
Gennem disse 40 år er der blevet røget ganske betydeligt i spillelokalet, uden at der fremsættes voldsomme klager. Generne tager dog til, så i september 2003 beslutter bestyrelsen, at der ikke må ryges i 1. halvleg. Det indebærer så til gengæld at rygningen i 2. halvleg bliver voldsom og intens. Senere vedtages et totalt rygeforbud.
Det går rigtig fint med medlemstilslutningen, så i årene 1997 – 2011 kan formanden hvert år notere deltagelse af 64 spillere. I årene siden har klubben haft mellem 56 og 60 spillere.
En ny milepæl er nået, så den arbejdsomme bestyrelse arrangerer igen en storslået jubilæumsturnering lørdag den 29.september 2007 i Aakirkeby Hallerne både med bridgespil, spisning og dans. I turneringen deltager også Gunnar Munch, som har været medlem i klubben gennem alle 50 år. Gunnar Munch fik i øvrigt en tredje plads i D rækken sammen med Bo Ulrich Munch, så der var nok at hylde og fejre.
Teknikken udvikler sig, så i vintersæsonen 2010 indkøbes bærbar computer med programmet Bridgecentralen og Server og hertil 16 stk. Bridge Mates. Herefter skulle resultatberegning og turneringsopsætning kunne overlades til EDB systemerne. Der var dog i starten en del indkøringsproblemer, indtil det blev opklaret, at et serverkabel, som skulle forbinde det hele, var defekt. Investeringen i alt på kr. 12000 blev sponseret af Bornholms Brand, Sparekassen Bornholms Fond samt Nordea Fonden plus lidt af egne midler. Med dette EDB grej bliver det også muligt at spille med EDB givne kort og det gennemføres så; men kun for alle holdturneringerne. Spilfordelingerne og resultaterne bliver så straks lagt ind på klubbens hjemmeside, så de er tilgængelige for efterfølgende analyser, hvis man har brug for det. Klubbens hjemmeside er: http://www.bridge.dk/3140/
EDB kortene leveres af Bornholms Bridgedistrikt formedelst en betaling på kr. 2 pr. spil, eller noget der svarer til kr. 192 for 3 gange 32 spil. Det kunne være ønskeligt med EDB kort til alle spilleaftenerne, men i så fald må det afklares, hvad indkøbsudgifter vil blive til det ønskede materiel. Måske vil Velux Fonden kunne yde støtte.
Vi når så til september 2017, altså 60 år efter klubbens oprettelse. Ambitionerne om en stor anlagt jubilæumsturnering er faldet betydeligt; men klubben har arrangeret en festaften for spillere og ægtefæller, Lørdag den 23. september kl. 18. Uden kortspil, men med spisning, musik og dans samt andet hyggeligt samvær.
Årsagen kan måske også ses af det faktum, at aldersgennemsnittet senest ligger på omkring 74 år – så kræfterne er nok ikke helt til de store og vilde arrangementer.
I alle bridgeklubber er det nødvendigt med temmelig meget praktisk arbejde. Det være sig:
Turneringsopsætning med tilmeldingslister. Resultatlister uge efter uge
Kage og kaffe i pausen.
Øl og vand til spillernes velbehag under spillet.
Meddelelser til pressen.
Her har det aldrig skortet på ihærdige frivillige, som har ydet en kæmpe indsats til gavn for sammenholdet i klubben. Her kan nævnes utallige; men der er grund til at fremhæve Thor West, som helt fra klubbens start og næsten 40 år frem var ansvarlig for turnerings opsætninger, regnskabs sedler og resultatlister. En opgave som Mogens Aggerholm også varetog i mange år sideløbende med kasserer jobbet. Siden september 2016 er dette arbejde overgået til Birger Nielsen.
Hvor meget kort er der så blevet spillet gennem de 60 årene:
Sikkert i gennemsnit 56 spillere gennem 26 spilleaftener gennem 60 år.
Med 27 spil i tre rækker bliver det til: 60
Så det antages at være af stor mentalhygiejnisk værdi, at så mange spillere på en afslappet måde kan møde de logiske og halv matematiske udfordringer, bridgespillet rummer.
I jubilæumsåret 2017 består bestyrelsen af:
Jan Pedersen formand
Mogens Aggerholm kasserer
Birger Nielsen turneringsansvarlig og turneringsleder
Hans Otto Munch sekretær
Morten Top Jensen bestyrelsesmedlem
Klubbens arkiv rummer tre protokoller samt en regnskabsbog og disse har været kilden til ovenstående beretning om klubbens virke og her kan det også ses, hvem der har været:
formænd gennem tiderne:
Valgt Udtrådt
Poul Riis 11.09.1957 26.04.1979 22 år
Inge Nielsen 26.04.1979 10.04.1980 1 år
Bo Ulrik Munk 10.04.1980 18.04.1984 4 år
Poul Munch 18.04.1984 29.03.2012 28 år
Jan Erik Pedersen 29.03.2012
Æresmedlemmer: (Alle afgået ved døden)
Gether Jensen
Poul Riis (død 30.12.1996)
Poul Munk (død 19.05.2012)
Beretningen nedfældet og afsluttet, den 30. august 2017 af
Jan Pedersen, Nybyvej 29, 3720 Aakirkeby. Tlf. 56 974374 mail: jan.lot@mail.dk
|